lunes, 30 de marzo de 2009

¡No emprenyeu el comissari!

Novel·la Negra. 1984.

Aquesta novel·la policíaca del valencià
Ferran Torrent, ens conta una aventura del detectiu privat Toni Butxana. Aquest personatge, habitual de les històries de l’autor, es requerit aquesta vegada pel comissari Garcia, per tal de recuperar-li un secreter amb un adrés d’or i un rellotge Omega, que li han sostret hàbilment de la seua casa de camp.
Butxana, amb l’ajuda de la Colometa i el Penjoll, dos pispes del barri de Russafa, es dedicarà a la recerca del lladre que resultarà ser un no iniciat, que per casualitats de la vida ha anat a furtar a la mateixa casa del comissari de policia de la ciutat de València.

El llenguatge actual de Torrent, ens presenta una història molt entretinguda que farà les delícies dels fans del gènere negre. Dominador del llenguatge literari i dels mecanismes narratius de la novel·la negra, l’escriptor ens mostrarà una història divertida i al mateix temps interessant, que tocarà parcialment altres assumptes com la política o la vida dels habitants de les classes més baixes de la ciutat de València.
Una obra tan fresca i interessant que recorda sens cap tipus de dubte les primeres novel·les d’aquest gènere creades per grans autors com
Raymond Chandler o Dashiell Hammett, que tan hàbilment ha sabut transportar Ferran Torrent a les nostres lletres i a la nostra cultura.

1 comentario:

Jordi Peidro dijo...

Si t'agrada Torrent, no et pergues la seua darrera trilogia. Barreja de manera magistral la novela negra, la novela política i la comèdia. Tot amb un toc Valencià que per moment sembla que estàs llegint un esperpent - per què serà? -.
Si et sembla bé, podem fer un trueque. Tu em deixes les antigues i jo et passe les recients.