Aquest film, guanyador de l’Os d’or al Festival de Berlín, ens presenta un altre punt de vista de la situació a les favelhes Brasileres. Oposada a Ciutat de Deu, ens conta com el BOPE, un grup policial especialitzat, es dedica a netejar aquestos barris brasilers de violència, de cara a la visita del Papa Joan Pau II al 1997.
El protagonista de la cinta, el Capità Nascemento necessita trobar-se un substitut, ja que està a punt de ser pare i ja no pot suportar la pressió del seu treball. Dos seran els candidats que opten a aquest lloc: Neto i Matias.
D’una banda, Neto es presenta com un bon policia, un policia honrat que entrarà en el grup especial descentrat després de comprovar l’alt nivell de corrupció que infesta el departament policial brasiler. Per l’altre costat, Matias se’ns mostra com un home intel•ligent, que té intencions d’estudiar i convertir-se en un bon advocat per a fer el bé i lluitar, junt amb la policia, contra el crim organitzat al Brasil.
Així doncs, trobem tres punts de vista diferents cap a la mateixa situació de crim organitzat, tràfic de drogues i violència, que habitualment es dóna en aquestos barris marginals del Brasil. La de Nascemento, que resulta realment feixista, la de Neto, honrada inicialment i la de Matias, podríem dir la més cerebral, però equivocada al mateix temps. Quina resultarà la més adequada? Ara podríem esmenar frases del tipus que “la violència engendra violència”, i “...no soluciona res”, amb les quals estic totalment d’acord. Però després de veure el film, m’agradaria que em diguereu, quina opció els queda als protagonistes d’aquesta història? Està clar que els narcotraficants no tenen cap tipus d’educació ni mitjans, que els puguen ajudar a eixir d’aquest món, però en un sistema totalment corrupte com el que ens presenta aquesta cinta, què podríem fer per canviar les coses? No sé quina opinió tindreu, però a mi, encara que desaprove totalment les accions dels Calaveres del BOPE, em sembla que les alternatives possibles, per desgràcia són realment poques (per no dir que cap).
No hay comentarios:
Publicar un comentario