lunes, 28 de septiembre de 2009

Gomorra

2007, Assaig. Roberto Saviano.

En aquest llibre trobem més un assaig que no una novel·la.

La història que ens conta l’autor és la seua pròpìa. La d’un investigador que aprofundeix en el món de la màfia italiana per tal d’analitzar-lo en profunditat. Així doncs, se’ns conten moltíssimes coses d’aquest món que tant ha mitificat Hollywood i que realment resulta tan cru com crudel, dins de la seua quotidianitat.

Llegirem històries de mafiosos que comèrcien amb tot tipus de materials: roba, aliments, armes, drogues i fins i tot, deixalles industrials. Coneixerem la història de la guerra de Secondigliano, on el nombre de morts entre les bandes locals assolí unes xifres impresionants de tant elevades. Escoltarem els testimonis de joves abocats al negoci del crim des del seu naixement i de les vidues dels mateixos assassinats. També coneixerem el punt de vista dels familiars amb delinquents a la presó i el dels testimonis marginats tant per la màfia com quasi per la llei.

Així doncs, es farà un anàlisi minuciós d’aquest sistema de vida que amb el port de Napols com a nucli important d’acció, sembla que mou gran part de l’economia del sud d’Itàlia, i per que no dir-ho, de gran part del món.

Ara bé, si he de comfessar la veritat la novel·la no m’ha acabat de convèncer. Em sembla que estem davant d’un best seller que s’ha fet més famós per les repercusions que ha tingut sobre el propi autor, que per la seua valia com a text literari. Roberto Saviano està amenaçat per bandes mafioses i ha hagut d’abandonar el seu poble per evitar atemptats contra la seua vida. Ell mateix s’ha condemnat a vagar pel món acompanyat de seguretat policial, en haver denunciat una situació terrible que així i tot, continua emportant-se per davant vides humanes dia rere dia.

L’adaptació de la cinta a la gran pantalla de la ma de Mateo Garrone, ha acabat de donar-li la fama a l’autor del text. Ara bé, A quin preu... Li compensarà haver aconseguit l’èxit havent de patir ara cada dia per la seua vida?

De tota manera, bé per Saviano. Un home que s’ha emfrontat al que tenia davant, sabent com era aquest enemic de perillós, i presentant-se com un ejemple de valentia per a tot el món.

Tant de bo hi hagués més gent com ell.

1 comentario:

Anónimo dijo...

¿No escribís más?